“Най-големият ми страх в живота е, че ще бъда забравена. На

...
“Най-големият ми страх в живота е, че ще бъда забравена. На
Коментари Харесай

Ева Перон между любовта и омразата: как едно бедно селянче се превърна в първа дама

“Най-големият ми боязън в живота е, че ще бъда забравена. ”

На горния ред стоят изписани думите на една млада жена, отишла си от света прекомерно млада – единствено на 33 години. Нейният боязън обаче не я застига, макар че тя няма как да узнае това. Името ѝ се трансформира в легенда в исторически и култутен проект, а ликът ѝ става знак на цяла една нация. Животът ѝ е образец и ентусиазъм на милиони дами по света. Тя е Евита Перон - бедното момиче от провинцията, което се трансформира в незабравимата първа дама на Аржентина. 

Мария Ева Дуарте стартира житейския си път като част от бедно семейство в малко аржентинско село. Сложни връзки с родителите ѝ, фантазия за блестяща кариера на актриса и многочислени провали, потискаща бедност – всички тези проблеми я съпътствали в нежната ѝ младост.

Едно нестабилно начало
 
Мария е родена на 7 май 1919 година Баща ѝ Хуан Дуарте бил авторитетна персона, само че това не означавало, че дребната Ева се е радвала на обилие. Въпреки че Хуан бил заместник-министър и притежавал малка плантация в село покрай Буенос Айрес, той нямал подписан брак с майка ѝ.  Бащата на момичето имал друго семейство и не е признал Ева публично за негова щерка, което оставя дълбока контузия в живота на бъдещата първа дама. 

 ева перон Getty

Хуан Дуарте умира в ужасна автомобилна злополука, когато Ева е едвам на 7. Тогава животът ѝ се трансформира фрапантно. Озлобената законна съпруга на Хуан желала незабавно да се отърве от второто му семейство и изгонила Ева и майка ѝ от имението. Съкрушени, те се преместили в прилежащото село Юнин, в къща в окаяно положение.

Раждането на една фантазия

Въпреки че Юнин бележи дъното в живота на Ева, това е и мястото, където за първи път тя усеща, че има актьорски гений. Още като тийнейджърка взе участие с разнообразни функции в локални представления. Най-силно жадувала да се измъкне от нищетата.

Силният ѝ блян за триумф я среща с прочут музикант, който я отвежда в столицата Буенос Айрес. Това е повратната точка в живота ѝ. До навършването ѝ на 20 години, Ева вече е известна радио актриса, взела участие в пиеси и филми. Всичко това ѝ носи мечтаната финансова самостоятелност и ускорява самочувствието ѝ. Бедното момиченце за пръв път вижда светлата страна на монетата. Това, което би трябвало да знаете за нея обаче е, че тя постоянно желае и се стреми към още.

От Ева Дуарте до Евита Перон

Новопридобитата популярност на Ева ѝ печели билет към събитията на аржентинския хайлайф от 40-те години. В една съдбовна вечер тя участва като посетител на благотворителна вечеря за набиране на средства за жертви на грубо земетресение, станало в Аржентина през 1944 година Там за първи път срещa полковник Хуан Перон – министър на труда в тогавашното държавно управление, по-възрастен от нея с 20 години. Последвалите събития са почтени за холивудска любовна лента (и неслучайно такава към този момент е направена). Искрите пламват мигновено и единствено след година двамата подписват брак.

 ева перон Getty

След още една година, през 1946 година, Хуан Перон се кандидатира за президент, провежда президентска акция един до друг с младата си брачна половинка и печели изборите в страната.

Хуан Перон е доказателство за това, че зад всеки сполучлив мъж, стои една мощна жена. 

Като първа дама на Аржентина Евита прелива от упоритост. Тя се развихря моментално, на инат на рецензиите против нея, че е златотърсачка и просто едно красиво лице, на което президентът ще се насити. 

Светицата Ева

Социалната правдивост и равенството сред половете са идеята, на която Евита Перон се отдава безусловно. Негласно тя оглавява Министерството на труда и опазването на здравето. Създава своя партия, наречена Перонист, формирана от дами. Бори се за нарастване на заплатите, посещава сиропиталища и лечебни заведения. Създава фондация Ева Перон за битка с бедността. Използва името и властта на мъжа си, с цел да зарежда фондацията си с пари от синдикатите и налозите, внасяни от бизнеса.

Не прави всичко това просто с цел да си създаде изкуствен ореол на светица. Самата тя минала през бремето на бедността и нищетата, Евита твърдо има вяра, че каузата ѝ си заслужава.

Благодарение на активността на първата дама хората в Арежентина вече работели на нормиран работен ден, от време на време получавали бонуси, 13-а заплата и даже имали право на отпуск. Нещо невиждано до тогава! Финансирали се учебни заведения и лечебни заведения. Тази идеология била твърдо следвана от партията на Евита, а придвижването ѝ започнало да се назовава перонизъм. То било широко подкрепяно от по-бедните пластове на аржентинското общество.

 ева перон Getty

Госпожа Перон също така спомага за приемането на закон, дал правото на дамите в Аржентина да гласоподават през 1947 година През 1951 година тя даже се кандидатира за вицепрезидент. Макар да не печели изборите, тази нейна демонстрация на храброст и увереност дава подтик на концепцията, че дамите могат да се оправят с всичко.

През цялото това време Евита играе значима роля и във външната политика на страната си. Тя съпровожда мъжа си на обиколки в редица европейски страни, където впечатлява с сексапил и жанр. Следвана е от цялостен антураж, а дрехите ѝ са дело на известни дизайнери. Тази демонстрация на класа е една от аргументите мнозина нейни съперници намерено да я наричат  “лицемерна ”. Евита Перон не стопира да приказва за тъждество, а тя самата обожава разкоша и пръска самоуверено пари за облекла, бижута, мебели, скъпи виновност и даже къщи. Но това персонално провинение по никакъв метод не понижава приноса ѝ за обществената правдивост, която откровено изповядва.

Подранилият край

Съдбата изглежда е имала талантлив, само че нечовечен проект за Ева. Смъртта я посочва с черната си ръка в най-големия ѝ разцвет.  Когато е на върха на славата си – единствено на 33 години, Евита се разболява тежко от рак на маточната шийка. Разбира се, не се дава елементарно на заболяването. До последния си ден изнася речи и въодушевява тълпи от хора.  Но ракът я лишава безжалостно от Аржентина единствено за една година.

Евита Перон умира обичана на 26 юли, 1952 година Изпратена е от многохилядни тълпи, които ридаят с глас за своята закрилница. Тялото ѝ е мумифицирано и изложено за поклонение. Направена е даже петиция, подкрепена от 26 хиляди души и пратена до Ватикана с молба аржентинката да бъде оповестена за светица.

Междувременно враговете на държавното управление и президента скандират грозно: " Да живее ракът! "
 Пробвахме коректор №1 в Европа * Edna предлага Пробвахме коректор №1 в Европа*
Животът след Евита

Краят на Евита е катализатор за боен прелом. Обстановката в Аржентина се нажежава след гибелта на първата дама. През 1955 година Хуан Перон бяга в Испания, с цел да избави живота си, а военните вземат властта в свои ръце.

Но това напълно не слага завършек на въздействието на Евита. Дори и в ковчег, тя продължавала да бъде икона за аржентинците. Месец след преврата тялото ѝ е откраднато, с цел да се ограничи въздействието на перонизма.   Мъртвата Евита е разнасяна на всевъзможни места в продължение на 20 години! Дори се приказва, че над нея тегне проклинание, тъй като съвсем всякога при преместването от едно място на друго ставала акцидент, отнeмаща човешки живот. За няколко години тленните остатъци на Евита Перон са скрито заровени в Милано под непознато име.

 ева перон Getty

През 70-те години леви партизани отвличат и убиват някогашния деспот на Аржентина Арамбуру и слагат ултиматум – няма да върнат тялото му, до момента в който не получат това на Евита. През 1971 година тялото ѝ най-сетне е предадена на брачна половинка ѝ Хуан, който по това време живее в заточение в Мадрид. Тя изглеждала съвсем непокътната. Говори се, че Хуан Перон се хранел в нейно наличие и карал новата си жена да сресва косите на мъртвата Евита.

Хуан Перон се завръща в страната си през 1973 година и още веднъж става президент, а брачната половинка му Изабела заема поста вицепрезидент – привилегия, извоювана за дамите от Евита.

Едва през 1976 година Евита Перон получава покой и е заровена в фамилната гробница на татко си в Буенос Айрес. По това време към този момент е легенда. Няма човек, който да не знае името ѝ. Днес тя е знак на страната си, на битките за тъждество сред половете и обществената правдивост.

В мюзикъла " Евита " животът ѝ е показан от друга международна звезда – Мадона. Режисурата е дело на Алън Паркър, а филмът е екранизация на спектакъла на великия Андрю Лойд Уебър. Това е единствено един от многото творби за госпожа Перон. На нея са отдадени десетки книги, поеми, театрални постановки… Лицето ѝ днес се усмихва от всеки един сувенир в Аржентина. Тя си отива единствено на 33 години, само че прегръща безсмъртието във вечността.
 Една първа дама, която няма да забравим: Ева Перон през годините  Една първа дама, която няма да забравим: Ева Перон през годините  Една първа дама, която няма да забравим: Ева Перон през годините  Една първа дама, която няма да забравим: Ева Перон през годините

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР